Yogavormen

Hatha

Hatha Yoga is in het Westen de meest bekende vorm van yoga. Met hatha leer je balans te vinden. Balans tussen inspanning en ontspanning door het optimaal gebruiken van de ademhaling. Hatha doe je zonder oordeel over jezelf. Er is geen goed of fout, geen perfect uitgevoerde houding. Daarom is het toegankelijk voor iedereen, oud of jong, man of vrouw, lenig of niet. Je leert voelen wat het met je doet, zonder over je eigen grenzen te gaan.  

Een hathales bestaat uit verschillende onderdelen. Er is aan het begin tijd voor meditatie en ademhalingsoefeningen om naar binnen te keren. Daarna volgen een warming-up en de houdingen. De houdingen versterken en stimuleren het lichaam. De les eindigt altijd met een lange eindontspanning, de Savasana. In Savasana creëer je rust voor lichaam en geest, en ga je van inspanning naar ontspanning.

Yin

Yin yoga is een passieve yogastijl waarbij je houdingen (asana’s) voor langere tijd vasthoudt. Soms wel tot vijf minuten. De focus ligt op het zacht openen van het bindweefsel. Hierdoor worden fysieke en energetische blokkades losgelaten. Dit houdt in dat je aandacht besteedt aan je gedachten, ademhaling en lichamelijke gewaarwordingen. Yin yoga is dan ook erg meditatief van aard. Yin is een mooie tegenhanger voor mensen die actief sporten of een druk leven hebben.

Stoelyoga

Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga. Je hoeft je er niet speciaal voor om te kleden en mag zelfs je schoenen aanhouden als je dit prettig vindt. Een stoelyogales bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Dat kan op een officiële yogastoel, bureaustoel, leunstoel, vliegtuigstoel of rolstoel, het maakt niet uit! Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie. 
Kijk hier voor meer informatie over stoelyoga.

Heb je interesse in een stoelyogales? Neem dan contact met me op!